Aetos House

The house constitutes a playful entanglement of ancient mythical narratives, modern structural ideals, contemporary infrastructures and everyday local building methods.

The design regime is one of looking at history and using what works, or what through time has proven to outperform other comparative solutions. The dominant structural frame sets up a type of Wunderkammer collection of tectonic delight. This method of organization allows the structural reading of the frame to remain intact.

Client:

The client, part Dutch part Greek, jewelry designer, and place maker. She grew up in the Netherlands but spent her childhood summers in Greece. She imagined a home where her diasporic family and friends could converge.

Shape:

The shape of the house is long and narrow, a mutation of the traditional Greek Stoa building type with a landscaped, dry stacked stone stylobate. It lies parallel to the coastline, optimizing the view while simultaneously sheltering the living space from strong northern winds. The breezeway in the center connects Evia’s Mount Ochi to the north with the Aegean Sea to the south. It lies on axis with the island of Kea which forms its distant view.

Structure:

The concrete structural frame is a grid consisting of 4.8×4.8x3m bays with 30x30cm columns, and 30x50cm beams. A legacy of modernism, the concrete frame is the most common construction method in the region due to its economy and durability. The columns and beams are slightly oversized to protect the steel reinforcement from the corrosive effect of salt. The structure provides a framework onto which distinct raw architectural elements are inserted, stone walls, brass storage walls, glass walls, bathrooms, terracotta roof, solar shading, appliances, furniture…

Roof:

Drawing on 5th century B.C know-how and folklore, the Hip roof shape is a pine wood structure that rests on the modernist concrete frame. It is layered with terracotta tiles that end with an Antefix – an historical roof element still commonly used today. The thickened end piece caps and protects the ends of the tiles from damage. Shaped in the head of Hermes, its ability to protect is extended into a communion with the gods.

Walls:

The North and South walls are made from local Karystos stone, a mix of greens, reds, and greys. East and West facing walls are clad in brass, akin to a protective Linothorax. In a nod to Helios, they glow a golden yellow with early morning and afternoon light, changing color with the passing of time.
Life: Life exists mostly outdoors. The breezeway separates living spaces. To the east are four enclosed bays, each bay a program: cooking, eating, sleeping, and living. To the west are two independent living bays, each with its own entrance. To the south, the open, covered colonnade acts as both outdoor corridor and collective living space.

Team: 

Design: Architect: NMinusOne: Christos Marcopoulos and Carol Moukheiber
Construction and Management: Architect: Konstantinos Polychroniou and Maria Tsipoura
Team: Structural (Civil) Engineer: Nikolaos Detsis; Mechanical Engineer: Georgios Mylonogiannis; Excavator: Konstantinos Gouletas; Floors: A&E Babaniotis; Electrical: G&E Magkaniaris; Stone/Masonry: Dimitris Sfiridis; Copper/Zinc cladding: Antonios Pagkratis; Concrete: G&E Stabelos; Glazing: Anastasios Gouletas; Millwork: Nikolaos Togias; Roof: Serwood
Photo Credits: Christos Marcopoulos
Location: Aetos, Evia
Size: 150m2 indoor, 175m2 outdoor

Student Commons | Faculty of Dentistry | University of Toronto

Redesign of the Faculty of Dentistry’s Student Commons. The renovation provides various seating configurations to accommodate a diverse set of activities. Completed 2015.
 

Carol Moukheiber, Christos Marcopoulos. Team: John Natanek

White Out

The proposal asserts its presence by formally negating its figure. By voiding its image, it foregrounds its background: Helsinki.
 

Guggenheim View 3_VF_02
GH-2

The proposal consists of a cobblestone plinth and a white fabric object. While the plinth negotiates all ground requirements, the white object mediates the context in which the art is shown. The building takes its cue from the harbor it has settled in. It is both urban and maritime.
 

concept_dia

THE WHITE OBJECT
The removal of the subject/figure reinforces the environment. Anything placed in front of the white object becomes the focus of attention. The building is an abstract representation, an exacerbation of the white box, an undetermined shape or event, a John Baldessari cutout, a white-out. The white object is simultaneously iconic and subtle; it is explicitly present, yet yielding to its surroundings. The missing figure forms a strong presence through its absence. What initially seems like a non-descript form reveals itself as a finely tuned performative surface. Through its use of PTFE white fabric, the envelope acts as a light diffuser to the interior galleries. The structure enables large, flexible, column free spaces. Deep floors and ceilings allow for all mechanical infrastructure. The top floor is a series of vierendeel trusses from which hangs possibly the largest single solid cross laminated Finnish timber plane. The wood plane is suspended by very slim carbon fibre cables forming the floor of the suspended gallery and the ceiling of the invisible gallery.
 
The building recognizes lightness as one of the most overlooked approaches to architectural sustainability. The weight of a building is directly related to its carbon footprint. During construction, and possible demolition, lightness will dramatically reduce carbon emissions associated with the amount of manufactured material as well as from moving and installing building material. Because of its pervasive use of fabric, and Phase Change Material for insulation, the proposed building is significantly lighter than one using traditional materials.


 

GH-1

GH-3
 
“The Thing” is a black box where architecture is turned into a black void. Any object that is placed with this field is precisely illuminated without excess light fall-off. Objects are detected by infrared (IR) beams and illuminated according to their presence and location.
 

invisible_box

The invisible gallery space is encapsulated in white fabric. Rounded corners generate a type of visual ground zero, a white-out. Here, the ubiquitous white gallery wall typically used for the display of art has become the space itself. The hovering uninterrupted timber plane, the museum goers, and the art itself gain equal conceptual focus…
 

Exploded Axo_isolated

Carol Moukheiber, Christos Marcopoulos. Team: John Natanek

DropMoss

DropMoss              

DropMoss™ is a networked moss culture designed for standard T-bardrop-ceilings. We recognize the ceiling as an untapped site for interior landscapes. It is an undisturbed zone that can be reclaimed by nature and linked to resilient outdoor ecosystem by means of networked embedded technology. The tile consists of a compostable/recyclable coco mat “cartridge” and an aluminum “tray” with integrated sensors, digital readout and wireless communication. The cartridge hosts a variety of common low maintenance moss species including Hypnum, Haircap, Rock Cap, and Cushion moss. They are irrigated by a hand held piston-pump sprayer or alternatively by means of an automated misting system integrated into the drop-ceiling structure. Moisture levels are optimized through embedded humidity sensors.

Internet of Moss

Although discretized as individual elements for stand-alone use or modular aggregation, the DropMoss tiles are wirelessly connected to their neighbors and linked to the Internet. They report individually on their status (humidity, pH) and together on ambient environmental conditions (temperature, ambient light, humidity, C02). They join other networked moss communities around the globe in an ecosystem of live correlated data whose feedback serves their resilience and sustainability.

1.) “Aluminum
2.) Disposable/recyclable coco mat
3.) Cartridge and Moss Insert combined
Acadia installation Waterloo, 2013

Web Interface of DropMoss tile: “the Internet of Moss”. In collaboration with Rodolphe el-Khoury
Team: Andrew Piotrowski, Tommy Reslinski, Samar Sabie

X-Stock

X-Stock is a concept for a line of clothing that uses the “deadstock” or “new old stock” of a Fifth Avenue luxury Chinese clothing brand.

New but old, beautiful but hidden, these stockpiled clothes sit, wait and accumulate. While the deadstock problem is symptomatic of the retail industry as a whole, for a luxury brand the usual solution of a sale, or deep discount runs counter to its exclusivity. The clothes are consequently locked up.

Carol Moukheiber and Christos Marcopoulos

Date: 2012-

Team:
Valentina Mele
Erin Holman
Stacie Vos

Janus House


The design emerges from the need to preserve the front, the visible streetscape — while the back is freed of those constraints. The house is split in two, maintaining a Victorian half, and inserting a house in the back that addresses a more contemporary lifestyle. One house with two lifestyles.

Located in a historic preservation neighborhood, the design addresses a double condition emerging from the need to preserve the front, the visible streetscape — while the back is freed of those constraints. The house is split in two, maintaining a Victorian half, and inserting a house in the back that ad-dresses a more contemporary lifestyle. One house with two lifestyles.

Carol Moukheiber and Christos Marcopoulos

Completed: 2012
Location: Toronto

Team:

Kevin Schorn
Gabriel Fain
Yie Ping See
Thilani Rajarathna
Michael Spatafora
Valentina Mele
Sonia Ramundi
Patty Graham

Structural Engineering
Blackwell Bowick
Luke Anderson

Photography
Maris Marzulis

Farnsworth Wall

Carol Moukheiber and Christos Marcopoulos

Date: 2009

Christos Marcopoulos and Carol Moukheiber with Mani Mani

The Circle

Client: The Circle

Date: Completed 2007

Location: Vancouver, B.C

Domestic Appendix

Heating and Cooling Glass

Heating and Cooling Glass explores the potential for the migration of the central HVAC system into a decentralized modular surface.

The double glazed Heating and Cooling Glass unit is used opportunistically as the site of maximum difference in temperature. Mediating incoming and outgoing air at the envelope takes advantage of the building takes advantage of the building’s skin as the interface between two different climatic zones. That difference is harnessed — through a Peltier device inserted in the glazing unit– to generate heating and cooling locally, as needed by the user, or as necessitated by weather conditions. 

 

The glazing is slumped to form air channels to the heating and cooling unit.
The miniaturized heating and air-conditioning unit consists of a peltier device inserted between two back-to-back mounted CPU cooling sinks. The device cools and heats by reversing the current flow to the peltier device
Diagram of the air-channel infrastructures – showing the airflow in plan section and elevation.
The glazing sandwich. Two sheets of glass direct air in and out through the miniaturized heat-pump
Heat exchanger
By distributing the previously centralized HVAC system into the glazing system, glass becomes a haptic transmitter. With Valentina Mele
Slumped glass moulds
Fresh Air Window

NMO on Tumblr

Food for Thought

CLICK HERE FOR NMO ON TUMBLR

Walsall

Digital Window

Khyber Ridge House

Date: Completed 2005

Carol Moukheiber and Christos Marcopoulos

Photography: Ari Marcopoulos, Frank Jones and Someone Else

Team:
Consultants: Yu Strandberg Engineering + local engineer C.A. Boom Engineering Ltd.
Contractor: Michael McGillion

San Jose

Octavia Blvd.

NMO Unedited

Sky House

The architectural components used to achieve the illusion of corporeal suspension, are simultaneously the essential ingredients for a low-carbon house in arid climates.

Sustainability in the service of pleasure. The house is half house half pool. The interior temperature of the house is regulated by the pool water. The exterior wall of the pool forms the interior walls of the house. The wall works as a heat exchange device. To maximize exchange, it is shaped as a series of stacked continuous cooling ribs, assuming a form for maximum surface to air exchange. The filtration system of the pool runs the water by a tank of Phase Change Materials (PCM) encapsulated in 7.60 cm diameter plastic capsules. During the day the PCM absorbs solar energy embedded in the water. At night, the PCM release that energy into the water and subsequently back into the house.

The roof is covered by 2.50cm of water, making the pool, hot tub and roof into a single reflective surface. The sky and its reflection in the water merge seamlessly. People walking on the roof deack appear to be floating in space.
Concept Collage, 1999
Perspective
The roof surface/deck is covered by 2.5cm of water
It renders the pool, hot tub and roof deck into a single reflective surface
The pool and roof surface are black, to increase the reflectivity of the water surface
A combination of mist makers and ultra sonic atomizers eliminate…
…the horizon line.
Section
Elevation
Elevation
Interior View
Interior View – On the left is the staircase leading to the roof terrace, on the right is the ribbed surface of the pool
View Living Room – The hot tub reveals its presence in the ceiling of the living room.
Pill Color Manual

The Studio (n-1) Placebo Color Manual gives you a color swatch of the most used pharmaceuticals. Consult the manual for colors that can potentially be associated with psycho therapeutic effects and placebo responses researched by the top pharmaceutical companies.

Medications are listed in Alphabetical order:

A
B
C
D
E
E,F,G
I,K
L
M
N
O,P
R,S
T
V,W
X,Y,Z

Previous (n-1) Site

nminusone.com version 1.0, we’re keeping it alive — some projects are still better viewed through flash animations.

Gallery House

Mirror House

Pool House

Hoover House