Student Commons | Faculty of Dentistry | University of Toronto

Redesign of the Faculty of Dentistry’s Student Commons. The renovation provides various seating configurations to accommodate a diverse set of activities. Completed 2015.
 

Carol Moukheiber, Christos Marcopoulos. Team: John Natanek

White Out

The proposal asserts its presence by formally negating its figure. By voiding its image, it foregrounds its background: Helsinki.
 

Guggenheim View 3_VF_02
 

GH-2
 

The proposal consists of a cobblestone plinth and a white fabric object. While the plinth negotiates all ground requirements, the white object mediates the context in which the art is shown. The building takes its cue from the harbor it has settled in. It is both urban and maritime.
 

concept_dia
 

THE WHITE OBJECT
The removal of the subject/figure reinforces the environment. Anything placed in front of the white object becomes the focus of attention. The building is an abstract representation, an exacerbation of the white box, an undetermined shape or event, a John Baldessari cutout, a white-out. The white object is simultaneously iconic and subtle; it is explicitly present, yet yielding to its surroundings. The missing figure forms a strong presence through its absence. What initially seems like a non-descript form reveals itself as a finely tuned performative surface. Through its use of PTFE white fabric, the envelope acts as a light diffuser to the interior galleries. The structure enables large, flexible, column free spaces. Deep floors and ceilings allow for all mechanical infrastructure. The top floor is a series of vierendeel trusses from which hangs possibly the largest single solid cross laminated Finnish timber plane. The wood plane is suspended by very slim carbon fibre cables forming the floor of the suspended gallery and the ceiling of the invisible gallery.
 
The building recognizes lightness as one of the most overlooked approaches to architectural sustainability. The weight of a building is directly related to its carbon footprint. During construction, and possible demolition, lightness will dramatically reduce carbon emissions associated with the amount of manufactured material as well as from moving and installing building material. Because of its pervasive use of fabric, and Phase Change Material for insulation, the proposed building is significantly lighter than one using traditional materials.
 

GH-1
 

GH-3
 
“The Thing” is a black box where architecture is turned into a black void. Any object that is placed with this field is precisely illuminated without excess light fall-off. Objects are detected by infrared (IR) beams and illuminated according to their presence and location.
 

invisible_box
 

The invisible gallery space is encapsulated in white fabric. Rounded corners generate a type of visual ground zero, a white-out. Here, the ubiquitous white gallery wall typically used for the display of art has become the space itself. The hovering uninterrupted timber plane, the museum goers, and the art itself gain equal conceptual focus…
 

Exploded Axo_isolated
 

Carol Moukheiber, Christos Marcopoulos. Team: John Natanek

DropMoss

Green Ceiling™
The moss-tiles belong to a series of RAD experiments in planting the ceiling for healthier and richer interiors. RAD recognizes the ceiling as an untapped site for interior landscapes. It is an undisturbed zone that can be reclaimed by nature and linked to resilient outdoor ecosystem by means of networked embedded technology.

 

DropMoss™
The tile consists of a disposable/recyclable coco mat “cartridge” and an aluminum ‘tray” with integrated sensors, digital readout and wireless communication. The cartridge hosts a variety of common low maintenance moss species including Hypnum, Haircap, Rock Cap, and Cushion moss. They are irrigated by a hand held piston-pump sprayer or alternatively by means of an automated misting system integrated into the drop-ceiling structure. Moisture levels are optimized through embedded humidity sensors.

 
Internet of Moss
Although discretized as individual elements for stand-alone use or modular aggregation, the DropMoss™ tiles are wirelessly connected to their neighbors and linked to the Internet. They report individually on their status (moisture and pH) and together on ambient environmental conditions (temperature, ambient light, humidity, C02). They join other networked moss communities around the globe in an ecosystem of live correlated data whose feedback serves their resilience and sustainability.

 

Carol Moukheiber, Christos Marcopoulos, Rodolphe el-Khoury. Team: Andrew Piotrowski, Tommy Reslinski, Samar Sabie

X-Stock

Carol Moukheiber and Christos Marcopoulos

Date: 2012-

Team:
Valentina Mele
Erin Holman
Stacie Vos

Janus House

Carol Moukheiber and Christos Marcopoulos

Completed: 2012
Location: Toronto

Team:

Kevin Schorn
Gabriel Fain
Yie Ping See
Thilani Rajarathna
Michael Spatafora
Valentina Mele
Sonia Ramundi
Patty Graham

Structural Engineering
Blackwell Bowick
Luke Anderson

Photography
Maris Marzulis

The Hu-Mannequin

Christos Marcopoulos and Carol Moukheiber

Date: 2012

Team:
Valentina Mele
Michael Spatafora

Clothes designed by:
Adrian Wu
Erin Holman

IM Blanky

(soft) Hardware:
The blanket measures 7’7” x 4’2” and comprises 104 tilt sensors. They are arrayed in a hexa-grid formation and distributed uniformly over its entire field. The flower-like sensors consist of 6 conductive petal-like pads, radiating from a conductive tassel attached to a powered double-arabesque of conductive wire. The resistance in the current flowing through petal and tassel varies depending on which petal is in contact with the tassel (The R (Ohms) value thus indexes the direction of the tassel). The flowers are arranged in 16 clusters and their stems connected to computational node (Multiplexer). The nodes communicate the fluctuation in current resistance recorded at each flower to a microcontroller stitched to the back of the blanket (Arduino LilyPad). The data is communicated wirelessly to a computer (XBee Shield)

Software
Each flower occupies a hexagonal cell, surrounded by six neighbors. The computation script extrapolates directional vectors from current resistance data and models a slope based on the orientation of that cell in relation to that of its immediate 6 neighbors. The algorithm generates a field of peaks and valleys that gets fine-tuned into a smooth polygonal mesh by negotiating local conditions at each cluster within the behavior parameters of the overall figure (Processing).

Carol Moukheiber, Christos Marcopoulos with Rodolphe el-Khoury (KLF)

Date: 2011

Team:
Design and Fabrication: Valentina Mele, Sebastian Savone, Yie Ping See
Programming: Jonah Ross Marrs, Samar Sabie, Dina Sabie

RAD

RAD (2012-2015) was founded by NMO partners Carol Moukheiber and Christos Marcopoulos, with Rodolphe el-Khoury:

The lab was set up to research emerging responsive technologies. The lab’s aim among other things, was to function as a resource for research and practice. Its mission was to act as a platform where issues of health, adaptive spaces, structural responsiveness, energy conservation/harvesting, and atmospheric/climatic mediation, provoke multi-disciplinary engagement — where cognitive scientists, ecologists, engineers, and medical professionals are brought together to tackle problems coalescing around such questions as the future of the home, the workplace or the healthcare environment — in ways that are socially and ecologically beneficial.

The work produced during the lab’s run is published under 2 different titles (same content):

Make Alive: Prototypes for Responsive Architectures

The Living, Breathing, Thinking, Responsive Buildings of the Future

Farnsworth Curtain

Carol Moukheiber and Christos Marcopoulos

Date: 2011

Team:
Min Woo Kim

Farnsworth Wall

Carol Moukheiber and Christos Marcopoulos

Date: 2009

Christos Marcopoulos and Carol Moukheiber with Mani Mani

Out-House

In 2004, after five years of severe drought, Las Vegas banned all lawns in any new housing development, allowing ‘desert landscaping’ only. Residents are paid $1 for every square foot of lawn they dig up.

“Long term, we have to keep growing, but it is going to be a different growth. To put it bluntly, in this town we are going to drink what we flush.” — Oscar Goodman, Mayor of Las Vegas

Carol Moukheiber and Chritos Marcopoulos with Don Shillingburg

Dual State Room

A space that responds to fluctuating light levels by continuously modulating its surface to enhance light and mood.

The Dual State Room is a systematically constructed deep infrastructure for controlling the most superficial of tectonic conditions: the wall surface – (the wall paper)

The Dual State Room can change its appearance. One moment it is a warm, sound absorbent walnut veneer, and the next, a cool, reflective fluorescent yellow enamel. The space flip flops between these states, responding to light level fluctuations over the course of the day. When the space is too bright, the wall adopts the wooden side, reducing glare, and offering a feeling of warmth. Conversely, when dark, the wall flips to a highly reflective surface maximizing light levels.

DSC_7322

RGB Garden

The Circle

Client: The Circle

Date: Completed 2007

Location: Vancouver, B.C

Domestic Appendix

Heating and Cooling Glass

Heating and Cooling Glass explores the potential for the migration of the central HVAC system into a decentralized modular surface.

The double glazed Heating and Cooling Glass unit is used opportunistically as the site of maximum difference in temperature. Mediating incoming and outgoing air at the envelope takes advantage of the building’s skin as the interface between two different climatic zones. That difference is harnessed— through a Peltier device inserted in the glazing unit—to generate heating and cooling locally, as needed by the user, or as necessitated by weather conditions. By distributing the previously centralized HVAC system into the glazing system, glass becomes not only a visual transmitter of the outside but also a haptic transmitter. In a tactile way, it fulfills the quest of modernism to achieve continuity between inside and outside.

Fresh Air Window

Meka World

CLICK HERE for MEKA World
MEKA was initiated by Christos Marcopoulos (NMinusOne), designer Jason Halter, and Michael deJong.

NMO on Tumblr

Food for Thought

CLICK HERE FOR NMO ON TUMBLR

Walsall

Digital Window

Calculating Wall

Khyber Ridge House

Date: Completed 2005

Carol Moukheiber and Christos Marcopoulos

Photography: Ari Marcopoulos, Frank Jones and Someone Else

Team:
Consultants: Yu Strandberg Engineering + local engineer C.A. Boom Engineering Ltd.
Contractor: Michael McGillion

San Jose

Octavia Blvd.

NMO Unedited

Sky House

The architectural components used to achieve the illusion of corporeal suspension, are simultaneously the essential ingredients for a low-carbon house in arid climates.

Sustainability in the service of pleasure. The house is half house half pool. The interior temperature of the house is regulated by the pool water. The exterior wall of the pool forms the interior walls of the house. The wall works as a heat exchange device. To maximize exchange it is shaped as a series of stacked continuous cooling ribs, assuming a form for maximum surface to air exchange.The filtration system of the pool runs the water by a tank of Phase Change Materials (PCM) encapsulated in 3” diameter plastic capsules. During the day the PCM absorb the solar energy embedded in the water from the sun. At night the PCM releases this energy back into the water and subsequently back into the house

Pill Color Manual

The Studio (n-1) Placebo Color Manual gives you a color swatch of the most used pharmaceuticals. Consult the manual for colors that can potentially be associated with psycho therapeutic effects and placebo responses researched by the top pharmaceutical companies.

Medications are listed in Alphabetical order:

A
B
C
D
E
E,F,G
I,K
L
M
N
O,P
R,S
T
V,W
X,Y,Z

Previous (n-1) Site

nminusone.com version 1.0, we’re keeping it alive — some projects are still better viewed through flash animations.

Invisible House

On the interior, architecture is systematically removed from one’s visual perception, only the objects which escape any form of permanence will appear. During the night, the living room is a black void, and during the day it becomes a white void. At night, only the essential is illuminated. Objects are detected by infrared beams, and illuminated according to their presence and location.

The floor and ceiling are composed of 3.50 cm x 3.50 cm corresponding tiles. The ceiling tile contains a grid of 16 LED lights with infrared sensors.The floor tile has 16 infrared receivers which correspond to the ceiling tile sensors, creating a field of invisible vertical infrared beams within the space. When an object interrupts those beams, the corresponding ceiling LED narrow spotlights turn on.

Team: Patrick Tierney, Michael deJong

Ecumenon

Gallery House

Mirror House

Pool House

Hoover House

Kyoto

Post War Reconstruction of the Souks of Beirut